Latest Fashion Trends

Tuesday, 6 September 2011

keputusan exam sy....

                                                                          assalamualaikum


mmg lme sgt xupdate bnd ni...hehe,tp...ase nk share je kgmbiraan yg trpendam dlm hati law awk nk thu la....mse exam tempoh hari agak stress dek kerana jadual berubah sepatotnya hari sabtu brmula exam tp thu2 ari kmis da stat exam fiqh ibadat...
mse thu to mmg ase cm xdpt nk trma je...sbb dlm otak ni xmembaca lg ap yg nk exam tuh....ase stress2 sgt pastu lyn cte korea jap hehe .....
bla,bla,bla.....
ari last exam sy demam...selesema plak tuh,nk kata pengalaman pahit to x la jgk,tp agak pahit,,,sy bwk tisu dlm dewan tp prbuatan sy agak mengganggu pelajar lain utk mnjwp exam dahla x cukup tisu..ehehe akhirnya dlm 40 minit jwp exam sy kua dgn perasaan kecewa...tp sume yg brlaku ad hikmahnya hehehe
lpas sume settle,sept 09 cuti selama sebln lbh...cuti kena pd bln ramadhan..wah best dpt brpuasa dgn family..ye la kat hostel xdpt masak....sume kena bli,nk sahur disana agak susah ckit...

berbalik kpd tajuk utama iaitu exam ...slma mnggu kptsan exam xpenah2 ptus brdoa moga2 dpt result yg elok ..n supaya dpt bt ibu ayah senyum dgn kptsan sy..hehe...tu je yg mampu sy bg kan sbgai seorg anak...(selain dri brdoa utk kesejahteraan mrka)

xengat dh tarikhnya tp mse to sume org da thu result masing(tipu je xsemua tp separoh dri bdak2 kelas)
tp sy tkt nk kol lect nk tny sal result jd sy biakan sy......tp alamak rakan seperjuangan sy msj sy bgthu brpa result sy hehe....agak trkejut shggakn trlanggar pintu (luka kat kaki)

org yg mula2 sy bgthu result sy ialah ayah sy,,kemudian ibu sy...alhamdulillah mereka suka n senyum,sy amat puas hati da,,,hehe,,tp insyaallah sem 5 ni sy akn bt yg lhb baik....(sy bkn yg trbaik,tp sy akn usaha lakukan yg trbaik dgn izin NYA)
 nk thu result??? result sy mgkin x mcm org lain x sbgus mn pun,,,tp sy puas hti dgn result sy ni,,,,alhamdulillah...





nmpk x..??sory guna kamera hp biasa je..hehhe sy dpt 3.60...alhamdulillah,,,,doakan sy bia trus berjaya ye,,,


thanks for reading this entry....bye..

Tuesday, 2 August 2011

homemade scrub...

                                                                        assalammualaikum

hari ni aku update lg....hehehe rajinnya kan...yla kali ni aku nk sebarkan ilmu didada yg terasa cm bengkak je kalau xbagitahu kat org...mcm biasa ni bkn idea aku dari sumber lain jg aku cuma nak sebarkan sj mgkin ada yg xmengetahuinya lg...dan sesiapa nk amek idea ni silakan sj sbb ilmu ni hak milik Allah...:')
aku skunk tgah tggu tomato kat muka aku ni kering,sementara kering sempat la aku siapkan 1 entry nih..ye lah,aku buat tomato sbgai scrub....sbb ape tomato ni bole bt sbgai scrub???  soalan ape tu...aku ase sume thu tomato ni mmg byk khasiat kan....tp x thu x antara khasiatnya itu ape?
dlm tomato ni terdapat sumber yg bernama lycopene (is act like a sunscreen) tomato nih kalau dimakan tubuh kita boleh elak kanser,diabetes(kencing manis) even heart disease....lycopene is high in antioxidant(antioxidant is necessary a skin care because they combart to free radicals) free radical is highly reactive radical they can damages any structure of living cells) topical antioxidant provide extra protection again environmental damage to the skin and it also effective slow down to the effect of the AGING SKIN

not only tomato is material but we need sugar too...coz sugar is a gentle and natural exfoliant(scrub)

HOW TO DO THAT???

  1. cutting ur tomato...(if u under 18 plez get ur parent help)

add 1 tablespoon of sugar
       2. take a tomato and dip it in the sugar 


    3.coating it evently ...

 
   
   4.after that,apply it on ur face and it around the nose and also the forehead...
   5.wait 10 minute after rinse off ur face....(finished and dont forget to apply moisturizer)

what to do wif the leftovers tomato??we can eat it n also we can add in tomyam(my fev) heheehe 
it delicious and also can reduce canser....

p/s:enjoy ur new scrub n good luck......



thank for reading this entry and take care people..bye2...





Monday, 1 August 2011

pembersih muka

                                                                   assalammualaikum


sdh lme xupdate blog walhal begitu byk bnd ingin dikongsi....yaakkkkk bkn kedekut ilmu ok tp jari jemari ni agak berat untuk menaip karangan mahupun essay huhu..hari ni hri pertama ramadhan (1 ramadhan bersamaan 1432 hijrah @ 01/08/2011)  aku ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa ....:') carilah pahala sebanyak mungkin pada bulan puasa ini hehehee......
tips aku pd bulan puasa ini ialah menggunakan oat sebgai pencuci muka hari2....aku sndiri menggunakan oat sbgai pencuci hari2 (baru stat) bnd ini aku thu pom dri org lain...aku cuma ingin berkongsi...ye bnd baik ni mesti berkongsi xkan nk simpan je ilmu yg ada kan....ilmu ni pun aku bole dengan izin Allah....tnp izinNya aku xbole bnd ni semua....Alhamdulillah.

Ape yang menarik n terrrbaik sal oat ni:

  1. oatmeal adalah pencuci muka yg terbaik kerana mampu untuk mengurangkan redness,dryness and irritation.
  2. bleh membuat muka menjadi licin.
  3. bertindak sebagai anti inflamatory.
  4. sgt menyerap dan menghilangkan kotoran,impurities,mampu mencerahkan kulit dan akan kelihatan lembut
  5. oat jg sbgai antioxidant protect skin from free radical.

mmg bykkan khasiat oat pd kulit kita...semenjak aku guna bnd nih aku rasa kurang sikit bintik2 kat muka disebabkan air kat asrama aku bermasalah..nak guna oat sbgai pencuci muka kena ada cara bukan amek je oat to sapu n tenyeh2 kat muka hehehe...

Bagaimana aku guna oat sebgai pencuci muka.

pertama tamanya aku amek 1 sudu oat letak kat atas tapak tangan.


keduanya aku basahakan oat menggunakan air pastikan ianya ialah air suam.


ketiganya lepas basahkan oat tu aku tekan2 dan oat tu kelihatan kuar wne cam susu...sapu air to kat muka,dan kemudian sapu semua oat to kat seluruh muka....buat mcm kita tngah guna pembrsih muka ye...selepas beberapa minit cuci muka guna air suam...pastu aku guna pelembab muka...dan sudah bole kua jln2 hehehe..


dan oat jg bole diguna mse mnd,bole dilakukan 3 kali seminggu tp aku x penah bt lg.....sgt bgus bg mereka yg menghidapi eczema,psoriasis,itchy or irritated skin.





p/s: oat ni murah .....cepat2 beli bt air cmpur nestum semasa berbuka hehehe.oat bgus untuk jantung jg...

selamat berbuka semua ...

thx for reading this entry take care people bye.....


Sunday, 24 July 2011

egg mask facial

                                                                       assalammualaikum


hari ni boring sje2 kat umah aku cuba wat bnd ni....amek telur n wat mask.....ok kali ni aku cuma guna bajet 50sen untuk jg kulit muka....hehehhehehe....dlu telur 30 sen je sbji....knp skunk?? ayam nk gaji lbh kot hhahaaa...aku akan terangkan penggunaan telur sbgai mask sbgaimana yg aku lakukan ptg ni...


separate the white n yolk egg.....part plg aku ske memerlukan kepakaran hehhee.....lepas to putih telur to kita kena 

kita kena pukul telur ni smpi keluar bubble..!!! to tandanya kita da bole guna n sapu kat muka..
sory aku xad gmbr nk membuktikan yg aku pakai sbb mse ni aku xpkai tdung lgpom bnd ni kena sapu ke seluruh muka jd mmg x bole pakai kot hehehhee.....setelah ratakan pada muka tgu,tgu,tgu smpi kering btol2 kering smpi kita xdpt senyum mcm ni :-)
setelah kering perlulah basuh guna air suam tnp pencuci muka.....pastu lap guna kain bersih (mase lap muka to jan lap dengan kasar n rakus ye,,,lap secara lembut) muka akan terasa begitu segar sekali......

opsss belum ciap okeh..mungkin org lain xguna telur kuning....tp aku guna ...yg aku pasti kedua2 (putih n kuning telur) ni ada khasiatnya masing2....

ni yg aku maksudkan..aku penyek bnd ni ...n sapu kat muka best gler ase....sapu n ratakan kat muka pastukan time kuning telur nih kering cuba la guna jari sapu2 kat kuning telur yg kering to...ye jd berkilau ...comel2 hehehe.....n lepas to rinse off dgn air suam hihihi.....lap muka mcm biasa n guna ais kat muka fuhh mmg sgar gler......
kuning n putih telur to jan la buang ,,jan membazir ye....simpan dlm peti ais n bole guna lg.....xpom goreng je hihihihi... 

p/s: selepas wat egg mask ni kulit mmg ternyata segar n  tegang......tiada bhn kimia n ternyata selamat ...

selamat mencuba and hepy beautiful skin....

thank for reading this entry take care people bye..!!!






 

Saturday, 23 July 2011

bulat

                                                                assalammualaikum

sejak cuti sem ni keje aku makan makan makan makan...hopefully,masuk sem 5 yg x lme lg bmi aku ok...coz bmi aku xpenah ok..nk bli sluar bju ssh..pakai ape pun x cntik...:'( so sbbkan itu aku bt donat...donat kan bulat comeykan tembam hhehehehe...sape2 ad yg xpandai wat donat??? mai kak nini nk ajar hahhaahhahaa
first...kita bkn kita tp awk kena cri bhn2 nk wat donat seperti


tepung ikot la cap apepun asal tepung gandum n pastikan bkn tepung beras 

telur..ni aku guna telur ayam 
yis untuk besarkan donat 

dlm gelas ni ad air gula..letak gula cket je agak2 ng kuantiti donat kita.

planta..!!


dh ada sume bhn2 tu,,,senang je campurkan semuanya dlm tepung(kuantiti agak2 xreti nk bgthu heheh)

mesti uli bahan2 ni shgga sebati (guna tgn)

sampai jd mcm ni law x jd mcm ni jgn brhenti menguli hahahaha

pastu kna wat bulat2 gni n biarkan dlm setengah jam 
sehingga jd mcm ni..



hah selepas besar gedebak to bole lah panaskan minyak...bila minyak panas...bole la goreng dengan api yg sederhana besar ......:-)bila da ciap goreng kena tabur ngan gula yg dh dikisar hehehhe

di antara mereka nih ada yg mggunakan api besar...jd ada donut hitam n puteh hehehe


selamat membuat donat..
thanks for reading this entry ..bye....









Wednesday, 20 July 2011

sambal belacan

                                                                       assalamualaikum

sebenarnya best x mkn roti n smbl belacan??aku x penah try lg......sambal belacan antara mknan fevret aku,knp antara?sebab aku mmpunyai pelbagai makanan fevret hahahahaha aku cuma x mkn sardin,air milo dan budu....jan salah phm aku x makan 3 perkara itu bersebab dlu budu,air milo n sardin antara makanan fev aku,,,,tp skunk da x bole mkn.....:'( potong cte to...aku nak cerita sal SAMBAL BELACAN....aku ase ramai kot yang minat smbal belacan nih...kalau aku menghadap meja makan kalau lauk banyak ada plak ikan goreng n sambal belacan yang pedas biasanya aku makan nasi amek ikan n sambal belacan to je...unless,atas meja makan to ada lg fevret makanan aku.....hehhehee,,tp bukan sume org bole makan sambal belacan nih,orang resdung or yang ada penyakit gatal2 x bole kot...tp aku ada resdung yang kuat belasah jg sambal belacan......cuz sambal belacan amatlah cdap rugi sgt la kalau x mkn...aku teramat gler kan smbal belacan kdg2 makan macam to sj...kdg2 amek daging atau ikan cicah sambal belacan tanpa nasi.....whoaaa mulut aku da mula berair terliur dgn ayat yg aku tulis sendre.....yummy2...!!!!
sambal belacan ni ada byk jenis,ada dri thai,dri negeri2 lain...mungkin setiap negeri ianya berbeza....
ada yng letak buah mangga kat dlm sambal tu,ada yg letak sekali ng kulit limau...nk kta2 mmg byk jenis...tp sume jenis aku suke.......tp 1 aku jenis xske sgt yg bt smbal belacan guna blender aku lbh ske guna lesung sbb rase keasliannya itu hehehhee tp kat kedai makan xkan ye nk guna lesung lmbt kan.,,aku tetap mkn.

ni yg aku maksud kan lesung

yang nih style thai,,,

ni yg letak mangga huhu 

Ya Allah cdapnya sambal nih huhu

ok lah setakat ni je cte sal sambal belacan.......
thank for reading this entry bye.....


blackhead on nose.......

                                                                       assalamualaikum

apabila berbicara tentang blackhead atas hidung ni aq mula rasa nk marah,,,sebab blackhead akan menjejaskan muka n make up......aku yakin,ramai wanita mengalami masalah seperti ni lelaki tidak kurangnya turut menghadapi masalah blackhead yg kurang asam nih..ape dye engat cantik sgt dye dengan bangga berada di atas hidung dengan bintik2 hitam macam tu??
jap2...mungkin ada yang x thu ape tu blackhead.....jap nak tunjuk contoh ye.....

nampak bintik2 to org panggil black head i guess hahaha

 dan ini jgk yau.....

law kaji2 mcm ni lah tgk kat ye tunjuk blackhead,,ada hitam2 kan??

sgt dasyat makhluk blackhead ni kan,,,,,nak make up pom susah, org yang x pkai bedak pom nampak blackhead nih......so,how to get rid of pretty blackhead on nose???




pernah tgk ni?? mula2 engat nk try pakai je..beli la btol kecik yg 50 ml ni...harga ada yg jual rm 5.50 ada yg jual rm6.10 atas kdai to la,,,aq pom xthu harga plg murah brpe hihihihi....tp dlm seminggu aku pkai bnd nih mcm kurang dh cket blackhead,make up pun xsusah atas hidung,,,,ada yang ckp nk kurangkan balckhead kena guna air panas amek wap dye...tp aq xpenah try lg kaedah to...

p/s:aku bkn promote produk clean and clear,,,aku bkn keje ng dye pun,,,tp yang baik kita kongsi je la,,,hihi..and jangan sesekali memicit blackhead mengikut atas mengalaman sendiri ye akan menjadi lebih teruk ...thanks for reading this entry..bye.

Monday, 18 July 2011

hbs exam

                                                               assalammmualaikum


19/7/2011 hbes exam untuk sem 4 aq dlm bidang farmasi......exam last ialah pengenalan kepada amalan farmasi klinikal yang diajar oleh en chin (peg farmasi kat hosp.bst)...mse stat exam 9.50-11-50 tp...hampa arini aq btol2 x sehat,demam,batuk,selsema pening kepala...bole dikatogerikan demam....yg plg x thn ialah selsema.........dok sok sek sok sek dlm dewan exam...dan tindakan ni boleh dikatakan mengganggu pelajar lain menjawap exam dengan baik...akhirnya aq pergi membawa diri.......pergi jauh dri sume org dlm dewan to (ayat jiweee) pd pkul 1o.4o aq kluar dwn exam....dan trus pergi ke kismol bli tisu...tisu nk buang hingus.....dan trus ke tandas untuk membuang segala yg tersumbat dlm hidung ni..yg menyusahkan aq time jwp exam....hate u so much hingus,,,!!!!

Sunday, 19 June 2011

roti goreng salut telur

                                                              assalamualaikum =)

entah kenapa perot asyek lapar je....berat bdn x naik2 pun BMI pun x cukup lagi...tp x pe,aq bersyukur....hari ni da 2 kali aq mkn nasi lauk masak lemak cili ape (my fev)...plik rasa...dhto buat plak roti goreng salut telur...pg kelmarin da buat,mlm semalam pun da buat,hari ni buat lg...anda penah buat???nak thu x buat macam mana??mesti ramai yang da thu...xkre nk tunjuk gk hehehehe...*blush*


yes nama pun roti goreng salut TELUR wajib la guna telur kecuali kuih taik itik...xguna taik itik nama je kuih taik itik aq xpenah mkn kuih to jadi xthu sgt....ni kita cakap sal roti goreng salut telur bkn sal kuih taik itik....tgk gmbr kat atas ada 2 biji telur kan....aq guna 2 biji sebab nak guna 4 keping roti je...biasa 2 keping roti hny guna 1 biji telur..law letak 1 keping roti dgn 1 biji telur muak kot..!!
4 keping roti to bukan aq mkn sorg k..ofcoz la dgn my mom yg tercinta.....------>pecahkan telur kuntiti telur ikut pd berapa keping roti tu..dan .....

selepas letak sedikit garam dlm telur ni...mesti kacau telur ni dengan penuh semangat...


roti gardinea aq guna.....sebab ye berpatutan lembut dan yang paling penting sedap .......



kena salut roti ni bersama telur hingga jadi macam di atas...


letak roti dlm kuali dengan sedikit minyak sahaja...

 

yay da ciap...!!!!! 

tapi before makan wajib basuh pinggan dan kuali yang telah diguna menandakan kita seorang anak yang baik dan sopan santun hihihii


selamat mencuba....
thanks for reading this entry bye2.....














miss my baby much...

                                                                     assalamualaikum

aku semakin rajin meng up date blog....law org lalu tgk dari jauh mesti org kata aq rajin study sbb 24 jam menghadap laptop yang comel ni.....walhal??? *evil laugh*

see from the picture tat is our memory..sweet memory...mish him so much malunya ^^ ermmm @@
semalam baru je date ...tapi hari ni rindu membuak2 bagaikan x berjumpa 150 tahun lamanya (aku tipu jan pcye) tak lme lagi anniversary kami for the 1st time.....xsabarrr...
skunk bb tngah demam ciannya >< baby cepat sembuh mama xkan marah dh bb belasah ular dlm rumah ......
nanti nak date lg ......cepat sembuh dari demam ye....mish u soooomuch,,,,,

Saturday, 18 June 2011

selamat hari ayah..

                                                             assalamualaikum =)

ayah,bapa,daddy(not sugar daddy),bapak,pok,ayahanda semua tu same je maksudnya org yang membesarkan kita mendidik kita selain dari ibu kita.....ayah lah ketua keluarga....kekadang dengar berita ayah rogol anak,dengar cerita ayah mendera anak,pkul anak,atau ayah suki main judi o anything else la yg x baik....
bersyukur sgt2 ase Allah bg sy seorang ayah yg baik hati,sporting dan perfect...!!!! saya x dpt bayang hidup tanpa seorang ayah...sape nak ajar saya naik basikal??sape nak ajar sy tanam kucing mati?sape nak ajar saya membaca??sape nak ajar saya nak cari boyfren yang baik?sape nak dukung sy masuk dlm bilik mase sy tertido kat depan tv??sape nak amek sy kat sekolah??sape nak bayarkan yuran sekolah sy??sape yang nak bg semangat jika sy kna repeat paper??(xpenah lg kna repaet n xnk) so macam tu lah i cant imagine my life without father....good father....

my ayah..!!

hanya seorang lelaki itulah ayah saya

ayah sy seorang yg byk ckp mcm sy :)



wif my angah 

heheh love my ayah so much.....

thanks for reading this entry take care people bye2........





malam seribu kenangan episod 3

                                                              assalamualaikum =)

selepas berhempas pulas main main....sampai masanya makan malam bersama ....sy dan aini jd penyambut tetamu oleh kerana kami memiliki wajah yang cute hahahaha....makan malam bermula dlm pkul 9.oo (selepas isya') dihadiri oleh hj kamarudin bersama isteri dan puan shadida maceh sume...

sesuai dijadikan gambar hiasan di dinding rumah anda

aq mata mengantok..!!

no komen hoho



p/s:harap benda macam ni dapat dilakukan lagi....bia pom penat n duet hbs tp kenangan itu sgt berharga....

thank for reading this entry bye...