Latest Fashion Trends

Sunday, 24 July 2011

egg mask facial

                                                                       assalammualaikum


hari ni boring sje2 kat umah aku cuba wat bnd ni....amek telur n wat mask.....ok kali ni aku cuma guna bajet 50sen untuk jg kulit muka....hehehhehehe....dlu telur 30 sen je sbji....knp skunk?? ayam nk gaji lbh kot hhahaaa...aku akan terangkan penggunaan telur sbgai mask sbgaimana yg aku lakukan ptg ni...


separate the white n yolk egg.....part plg aku ske memerlukan kepakaran hehhee.....lepas to putih telur to kita kena 

kita kena pukul telur ni smpi keluar bubble..!!! to tandanya kita da bole guna n sapu kat muka..
sory aku xad gmbr nk membuktikan yg aku pakai sbb mse ni aku xpkai tdung lgpom bnd ni kena sapu ke seluruh muka jd mmg x bole pakai kot hehehhee.....setelah ratakan pada muka tgu,tgu,tgu smpi kering btol2 kering smpi kita xdpt senyum mcm ni :-)
setelah kering perlulah basuh guna air suam tnp pencuci muka.....pastu lap guna kain bersih (mase lap muka to jan lap dengan kasar n rakus ye,,,lap secara lembut) muka akan terasa begitu segar sekali......

opsss belum ciap okeh..mungkin org lain xguna telur kuning....tp aku guna ...yg aku pasti kedua2 (putih n kuning telur) ni ada khasiatnya masing2....

ni yg aku maksudkan..aku penyek bnd ni ...n sapu kat muka best gler ase....sapu n ratakan kat muka pastukan time kuning telur nih kering cuba la guna jari sapu2 kat kuning telur yg kering to...ye jd berkilau ...comel2 hehehe.....n lepas to rinse off dgn air suam hihihi.....lap muka mcm biasa n guna ais kat muka fuhh mmg sgar gler......
kuning n putih telur to jan la buang ,,jan membazir ye....simpan dlm peti ais n bole guna lg.....xpom goreng je hihihihi... 

p/s: selepas wat egg mask ni kulit mmg ternyata segar n  tegang......tiada bhn kimia n ternyata selamat ...

selamat mencuba and hepy beautiful skin....

thank for reading this entry take care people bye..!!!






 

Saturday, 23 July 2011

bulat

                                                                assalammualaikum

sejak cuti sem ni keje aku makan makan makan makan...hopefully,masuk sem 5 yg x lme lg bmi aku ok...coz bmi aku xpenah ok..nk bli sluar bju ssh..pakai ape pun x cntik...:'( so sbbkan itu aku bt donat...donat kan bulat comeykan tembam hhehehehe...sape2 ad yg xpandai wat donat??? mai kak nini nk ajar hahhaahhahaa
first...kita bkn kita tp awk kena cri bhn2 nk wat donat seperti


tepung ikot la cap apepun asal tepung gandum n pastikan bkn tepung beras 

telur..ni aku guna telur ayam 
yis untuk besarkan donat 

dlm gelas ni ad air gula..letak gula cket je agak2 ng kuantiti donat kita.

planta..!!


dh ada sume bhn2 tu,,,senang je campurkan semuanya dlm tepung(kuantiti agak2 xreti nk bgthu heheh)

mesti uli bahan2 ni shgga sebati (guna tgn)

sampai jd mcm ni law x jd mcm ni jgn brhenti menguli hahahaha

pastu kna wat bulat2 gni n biarkan dlm setengah jam 
sehingga jd mcm ni..



hah selepas besar gedebak to bole lah panaskan minyak...bila minyak panas...bole la goreng dengan api yg sederhana besar ......:-)bila da ciap goreng kena tabur ngan gula yg dh dikisar hehehhe

di antara mereka nih ada yg mggunakan api besar...jd ada donut hitam n puteh hehehe


selamat membuat donat..
thanks for reading this entry ..bye....









Wednesday, 20 July 2011

sambal belacan

                                                                       assalamualaikum

sebenarnya best x mkn roti n smbl belacan??aku x penah try lg......sambal belacan antara mknan fevret aku,knp antara?sebab aku mmpunyai pelbagai makanan fevret hahahahaha aku cuma x mkn sardin,air milo dan budu....jan salah phm aku x makan 3 perkara itu bersebab dlu budu,air milo n sardin antara makanan fev aku,,,,tp skunk da x bole mkn.....:'( potong cte to...aku nak cerita sal SAMBAL BELACAN....aku ase ramai kot yang minat smbal belacan nih...kalau aku menghadap meja makan kalau lauk banyak ada plak ikan goreng n sambal belacan yang pedas biasanya aku makan nasi amek ikan n sambal belacan to je...unless,atas meja makan to ada lg fevret makanan aku.....hehhehee,,tp bukan sume org bole makan sambal belacan nih,orang resdung or yang ada penyakit gatal2 x bole kot...tp aku ada resdung yang kuat belasah jg sambal belacan......cuz sambal belacan amatlah cdap rugi sgt la kalau x mkn...aku teramat gler kan smbal belacan kdg2 makan macam to sj...kdg2 amek daging atau ikan cicah sambal belacan tanpa nasi.....whoaaa mulut aku da mula berair terliur dgn ayat yg aku tulis sendre.....yummy2...!!!!
sambal belacan ni ada byk jenis,ada dri thai,dri negeri2 lain...mungkin setiap negeri ianya berbeza....
ada yng letak buah mangga kat dlm sambal tu,ada yg letak sekali ng kulit limau...nk kta2 mmg byk jenis...tp sume jenis aku suke.......tp 1 aku jenis xske sgt yg bt smbal belacan guna blender aku lbh ske guna lesung sbb rase keasliannya itu hehehhee tp kat kedai makan xkan ye nk guna lesung lmbt kan.,,aku tetap mkn.

ni yg aku maksud kan lesung

yang nih style thai,,,

ni yg letak mangga huhu 

Ya Allah cdapnya sambal nih huhu

ok lah setakat ni je cte sal sambal belacan.......
thank for reading this entry bye.....


blackhead on nose.......

                                                                       assalamualaikum

apabila berbicara tentang blackhead atas hidung ni aq mula rasa nk marah,,,sebab blackhead akan menjejaskan muka n make up......aku yakin,ramai wanita mengalami masalah seperti ni lelaki tidak kurangnya turut menghadapi masalah blackhead yg kurang asam nih..ape dye engat cantik sgt dye dengan bangga berada di atas hidung dengan bintik2 hitam macam tu??
jap2...mungkin ada yang x thu ape tu blackhead.....jap nak tunjuk contoh ye.....

nampak bintik2 to org panggil black head i guess hahaha

 dan ini jgk yau.....

law kaji2 mcm ni lah tgk kat ye tunjuk blackhead,,ada hitam2 kan??

sgt dasyat makhluk blackhead ni kan,,,,,nak make up pom susah, org yang x pkai bedak pom nampak blackhead nih......so,how to get rid of pretty blackhead on nose???




pernah tgk ni?? mula2 engat nk try pakai je..beli la btol kecik yg 50 ml ni...harga ada yg jual rm 5.50 ada yg jual rm6.10 atas kdai to la,,,aq pom xthu harga plg murah brpe hihihihi....tp dlm seminggu aku pkai bnd nih mcm kurang dh cket blackhead,make up pun xsusah atas hidung,,,,ada yang ckp nk kurangkan balckhead kena guna air panas amek wap dye...tp aq xpenah try lg kaedah to...

p/s:aku bkn promote produk clean and clear,,,aku bkn keje ng dye pun,,,tp yang baik kita kongsi je la,,,hihi..and jangan sesekali memicit blackhead mengikut atas mengalaman sendiri ye akan menjadi lebih teruk ...thanks for reading this entry..bye.

Monday, 18 July 2011

hbs exam

                                                               assalammmualaikum


19/7/2011 hbes exam untuk sem 4 aq dlm bidang farmasi......exam last ialah pengenalan kepada amalan farmasi klinikal yang diajar oleh en chin (peg farmasi kat hosp.bst)...mse stat exam 9.50-11-50 tp...hampa arini aq btol2 x sehat,demam,batuk,selsema pening kepala...bole dikatogerikan demam....yg plg x thn ialah selsema.........dok sok sek sok sek dlm dewan exam...dan tindakan ni boleh dikatakan mengganggu pelajar lain menjawap exam dengan baik...akhirnya aq pergi membawa diri.......pergi jauh dri sume org dlm dewan to (ayat jiweee) pd pkul 1o.4o aq kluar dwn exam....dan trus pergi ke kismol bli tisu...tisu nk buang hingus.....dan trus ke tandas untuk membuang segala yg tersumbat dlm hidung ni..yg menyusahkan aq time jwp exam....hate u so much hingus,,,!!!!